Per què posar les cures al centre de les nostres vides?

Les companyes de l’Associació Cuidadors Familiars de Gràcia porten uns mesos fent campanya per reivindicar el reconeixement de la figura de la cuidadora familiar i reclamar la creació d’un Centre de dia públic al barri de Gràcia. Des de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia volem recolzar les nostres companyes i posar sobre la taula el debat sobre les cures.

A Gràcia només existeix un centre de dia públic, el qual acumula una llista d’espera considerablement extensa. El cas del nostre barri no és una excepció, ja que la majoria de centres i residències tenen la mateixa situació. Com a conseqüència, totes les cures que necessiten les persones dependents recauen en la família i, freqüentment, en les dones. És així que les cuidadores i la gent amb dependència es veu privada de serveis públics per atendre les seves necessitats per tenir una vellesa i una vida dignes. A més a més, s’ha de tenir en compte que el preu de les residències públiques gira entorn dels 1.000 euros mensuals, preu pràcticament inassequible per la gran majoria de la població. Amb un servei que s’autoanomena públic però que té aquest cost econòmic, l’única alternativa per les famílies és responsabilitzar-se del 100% de les cures, moltes vegades de manera no professional. És per això que demanem serveis públics que no excloguin als usuaris econòmicament al barri de Gràcia, així com un nou centre de dia.

Per tant, quan és la família qui garanteix les tasques, la majoria de persones que s’encarreguen de cuidar i atendre a un familiar o conegut depenent són normalment dones. Així es reprodueixen els rols de gènere marcats pel sistema patriarcal i capitalista, ja que no és casualitat que una feina tan poc reconeguda i tan precaritzada com aquesta l’assumeixin elles. D’aquesta manera, es podria dir que les cuidadores hipotequen el seu futur, ja que al dedicar quasi 24 hores a una altra persona no tenen la possibilitat de desenvolupar altres aspectes de la seva vida.

Així és que veiem que començar a cuidar a la persona que cuida és un pas totalment necessari per dignificar aquesta feina. Les conseqüències físiques i psicològiques que comporten aquestes tasques tenen una gran influència al desenvolupament de les cuidadores. Creiem que, apart de generar eines per a que aquestes conseqüències no siguin greus, és molt important crear xarxes de suport entre persones cuidadores, per tal de gestionar les emocions i per compartir experiències. Per una altra banda, per tal de que les cures que es fan dins de l’entorn familiar siguin respectuoses tant amb les persones que els reben com amb les que els proporcionen, és necessari que les famílies tinguin l’opció de formar-se en com cuidar els seus familiars o coneguts. Per això, cal crear eines per a que les cuidadores familiars s’empoderin.

Necessitem que la figura de la cuidadora familiar es reconegui i es valoritzi dins de la societat. Així doncs, reivindiquem el reconeixement social i institucional de les cuidadores familiars i el trencament amb la divisió sexual del treball de cures, per a que aquestes feines no recaiguin només en les dones i per posar les cures al centre de les nostres vides de manera comunitària, per tal de que totes puguem ser cuidades alhora que cuidadores.

Creiem que reivindicar la figura de la cuidadora familiar és també una manera de posar èmfasi en l’autogestió comunitària de les cures. Els grups de suport i les xarxes comunitàries ens possibiliten entendre les cures i les nostres relacions des d’un altre punt de vista, ja que de manera col·lectiva podem construir relacions més sanes entre nosaltres, les quals estaran orientades a les necessitats de les persones i no dels mercats. Això comporta visibilitzar els treballs que avui dia no estan reconeguts en la societat capitalista en la qual vivim i valorar allò que ha sigut amagat o subestimat per ser una “feina de dones”. Des del feminisme, doncs, apostem per posar les tasques de cures al centre de les nostres vides i construir-nos socialment amb aquesta base.

logoa edo cures(1)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s