Comunicat tancament #FMGràcia16

Un any més des de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia hem aplicat el protocol en contra de les agressions masclistes. Aquesta vegada han estat 6 els espais de festa major del barri que han apostat aplicar-lo, amb els que prèviament s’ha fet un treball conjunt entre els col·lectius organitzadors. D’entre aquests espais, hem sumat un carrer oficial que ha decidit utilitzar els materials de sensibilització i difusió que proposem des del protocol i s’ha decidit a aplicar-lo.

Aquest treball conjunt es va enriquint any rere any, gràcies al treball colze a colze entre diversos col·lectius i carrers que participen de la Festa. Aquests, han anat prenent el compromís d’avançar cap a la construcció d’espais festius confortables per a dones i les diferents identitats de gènere. Considerem imprescindible abordar les agressions masclistes des d’una esfera pública, i prendre un compromís col·lectiu per tal d’afrontar-les de la mà de tots els agents que organitzem, gestionem i gaudim de la festa.

Enguany hem estat informades d’un total de 7 agressions masclistes durant les Festes, dues de les quals han estat agressions amb força. Som conscients que no tenim coneixement del volum real d’agressions que es produeixen de manera permanent degut a la cultura patriarcal que ens travessa i ens envolta. Malgrat tot, podem dir que la informació d’aquestes 7 agressions ens ha arribat gràcies a que aquest any es respira un ambient més conscient, capaç de generar complicitats entre les persones en el moment que es produeix una agressió, un fet que recalquem: és imprescindible, per poder-les combatre.

Per això creiem important fer saber que des de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia ens hem adreçat en diverses ocasions a la Fundació Festa Major de Gràcia, per tal d’oferir els nostres coneixements i materials per treballar tant la prevenció com la resposta a les agressions. No obstant això, la resposta que hem rebut ha estat el silenci absolut. Fins i tot, abans de l’inici de festa major, vam emetre un comunicat per denunciar aquest silenci i l’ha mantingut encara fins a dia d’avui. A Gràcia al llarg dels anys s’ha anat consolidant un model de festes massificades, amb més de 2 milions d’assistents, en sintonia al procés de gentrificació que ens transforma en el barri aparador de la Marca Barcelona. Un model de festes que fa encara més evidents les desigualtats per raó de classe, gènere o origen presents en aquesta societat.

Per això ens sembla inadmissible la passivitat que davant aquests fets ha mostrat la Fundació Festa Major de Gràcia. Per tots aquests motius exigim a la mencionada Fundació i al Districte de Gràcia a posicionar-se i treballar de manera contundent de cara als anys futurs per erradicar la violència masclista en els espais de Festa Major, més enllà de l’elaboració de xapes i cartells.

Des de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia, ens comprometem una vegada més a seguir treballant de manera conjunta en la creació d’espais de festa confortables, justos i lliures per a totes.

CAP AGRESSIÓ SENSE RESPOSTA!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s