L’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia davant l’edició de la Festa Major de Gràcia 2017

estem_construint_espais_feministes_v2En aquest text l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia fem un repàs de les accions desenvolupades pel col·lectiu en relació  a l’abordatge de la violència masclista en el context de la Festa Major de Gràcia, així com una valoració del procés fins al moment.

Al finalitzar la passada edició de la Festa Major de Gràcia, des de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia vam fer públic un comunicat en el que recalcàvem, una vegada més, el nostre posicionament en seguir treballant per construir espais de festa inclusius i confortables per a totes les persones. En aquest comunicat vam visibilitzar el procés col.lectiu de creació i implementació d’un protocol d’abordatge de  les violències masclistes assumit per a diferents espais de festa des de feia tres anys, que l’any passat va detectar fins a set agressions masclistes durant la setmana de festes.  Així mateix, vam instar a diferents agents de la Festa Major de Gràcia com la Fundació Festa Major de Gràcia i el Districte de Gràcia a emprendre accions per a fer front les agressions masclistes en el context de Festes, mostrant el nostre compromís per engegar i participar en un procés comunitari que comptés amb la participació de tots els agents.

Aquestes són les accions que hem emprès al llarg d’aquest curs:

Al mes d’abril ens vam reunir amb el Districte Gràcia, vam mostrar la nostra predisposició a impulsar un procés comunitari d’abordatge de les violències masclistes en els espais de festa a nivell de Districte i vam posar sobre la taula els següents elements que consideràvem imprescindibles per a posar-hi fil a l’agulla:

  • Engegar des de la base l’abordatge de la violència masclista, treballant amb tots els agents i persones implicades en l’organització de cada espai de festa per a prendre partit contra la violència masclista des de l’apoderament personal i col.lectiu.
  • Posar en marxa dispositius i serveis d’atenció a les persones que pateixin agressions en el context de Festa Major, garantint un bon acompanyament i suport. Posar en funcionament espais físics on poder adreçar-se gestionats per a professionals formades en matèria de gènere i violència masclista, amb condicions de treball dignes.
  • La condemna pública i explícita de qualsevol agressió de caràcter masclista per part de tots els agents i la suspensió de la programació de tots els espais durant 24 hores com a mesura de rebuig en el cas que es produís alguna agressió sexual durant les festes.

Des de finals d’abril vam participar en la posada en funcionament de la taula de treball per a la creació d’un Protocol d’intervenció contra les agressions sexistes amb el Districte de Gràcia, El Circuit contra la Violència Masclista de Barcelona i el Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) i a partir de la qual s’ha treballat també amb la Fundació Festa Major de Gràcia.

El fruit d’aquestes reunions ha estat l’elaboració de la primera edició del Protocol d’actuació Gràcia Antimasclista. Aquest inclou pautes d’actuació per part de les persones organitzadores de la Festa per a fer front a les situacions que es produeixin en els seus espais, on hi hem fet aportacions des de la nostra experiència en la implementació del Protocol Contra les agressions sexistes en espais de Festa. Així mateix, compta amb la posada en marxa d’un dispositiu d’atenció i acompanyament conformat per un punt fixe d’atenció i dues parelles itinerants. Com a part d’aquest procés, des de l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia hem ofert dues sessions de formació i sensibilització als membres de fins a 19 carrers de la Fundació Festa Major de Gràcia conjuntament amb el CJAS.

Per altra banda, i seguint el procés col.lectiu iniciat fa tres anys amb els diferents col.lectius i espais de festa que ja han estat treballant amb la implementació del Protocol Contra les Agressions Sexistes en espais de Festa, hem realitzat diverses trobades formatives i enguany  serà assumit per a dos espais més. Aquests espais comptaran amb una visibilització pròpia: una banderola que marcarà un punt  fixe  d’atenció i/o samarretes que visibilitzaran a persones disposades gestionar els casos d’agressions que es puguin donar en cada espai. Com a tasca de sensibilització es posaran a la venda mocadors de festa amb el missatge “Estem construint espais feministes” i cartelleria pròpia.

Amb tota aquesta feina feta fins a dia d’avui,  a  dues setmanes de l’inici de l’edició de la Festa Major d’enguany fem les següents valoracions:

  • És palpable una sensibilització social cada vegada més gran davant la violència masclista. Enguany s’ha abordat aquest tema amb la majoria dels agents que participen de la Festa Major de Gràcia i aquest ha estat un gran pas en relació als anys anteriors que celebrem. Així mateix, el Protocol d’actuació Gràcia Antimasclista farà els seus primers passos aquest any, caldrà seguir-lo de ben a prop i valorar de cara al final de les festes el seu impacte per a seguir polint-lo entre tots els agents de cara als següents anys.
  • La tasca del moviment popular és imprescindible com a eina d’apoderament i transformació social. Viure vol dir prendre partit i cal visibilitzar els petits passos que es fan des dels moviments de base, defugint del paternalisme institucional que corre el perill d’invisibilitzar-lo i conseqüentment a desmobilitzar la gent.
  • A Gràcia s’ha anat consolidant un model de festes en sintonia al procés de gentrificació que dia rere dia ens transforma en el barri “hipster” i “guai” de la Marca  Barcelona. Any rere any vivim unes festes massificades, militaritzades, cares, amb una alta precarietat laboral temporalment emmarcada en els dies de festa… un model de festes que fa encara més evidents les desigualtats per raó de classe, gènere o origen presents en la societat. Per nosaltres cal quelcom més que una reformulació del model de festes,  necessària per convertir-les en un espai inclusiu i còmode, reapropiat per a les veïnes que ja no se les senten seves.  Cal no perdre de vista quina és l’arrel del problema i seguir treballant per l’enderrocament del patriarcat i el capitalisme com a sistemes creadors i perpetuadors de desigualtat i exclusió.

Vila de Gràcia, 2 d’agost de 2017

 

 

 

Deixa un comentari